סרטן הריאות- התסמינים, האבחון והטיפול

סרטן ריאות גרורתי

תסמיניו של סרטן הריאות הגרורתי מופיעים מאוחר, אבחונו קשה והטיפול בו מורכב. על כן מהווה סרטן הריאה הסרטן הקטלני ביותר מבין מחלות הסרטןסרטן הריאות- התסמינים

סרטן הריאה הוא הסרטן הקטלני ביותר מבין מחלות הסרטן, והינו הגורם מספר אחת למקרי המוות המתרחשים כתוצאה מסרטן. בישראל מתים מדי שנה מהמחלה כ-150 גברים וכ-50 נשים.

סרטן ריאות גרורתי, או סרטן ריאות שניוני, מתאר מצב בו תאים סרטניים שמקורם באיבר אחר בגוף התפשטו אל הריאות. הגידול הסרטן המקורי מוגדר כסרטן ראשוני, ומוקדי ההתפשטות לאיברים האחרים מכונים גרורות. סוגי הסרטן השכיחים ביותר בהתפשטותם לריאות הם סרטן השד, סרטן השחלה, סרטן המעי הגס, סרטן האשכים, סרטן הקיבה, סרטן הוושט, סרטן העור וסרטן הכליה.

תסמיני סרטן הריאות הגרורתי

לרוב תסמיניו סל סרטן הריאות השניוני מגיעים בשלב מתקדם של המחלה, דבר שמקשה על אבחונה, אך הינם דומיננטיים ובולטים לאחר שהם מגיעים. התסמינים השכיחים ביותר הינם שיעול ממושך, קוצר נשימה, שיעול המלווה בליחה עם דם וכאב בחזה.

רבים מתסמינים אלה מופיעים גם במקרה של סרטן ריאה ראשוני (גידול שמקורו בריאה עצמה), אך עלולים להופיע גם בעקבות דלקת בבית החזה ומחלות ריאה אחרות. בשל הגילוי המאוחר של המחלה, ההתקדמות במציאת טיפולים יעילים היא חיונית מאוד להעלאת תוחלת החיים של החולים במחלה. שנת 2015 הייתה שנה חשובה בחקר למציאת התרופה לסרטן, כאשר בישראל ארבע תרופות מ"הדור החדש" לסרטן ריאה אושרו ב-FDA והינן מועמדות לכניסה לסל התרופות. חלק מהתרופות הינן ממוקדות לשינוי המולקולרי בגידול, וחלק מאפשרות למערכת החיסונית לזהות את התאים הסרטניים ולנטרל אותם.

כיצד מאבחנים סרטן הריאה?

אם הנכם חשים באחד מהתסמינים הנ"ל – שיעול, קוצר נשימה, ליחה עם דם או כאב ממושך בחזה –  גשו לרופא המשפחה כדי לבדוק את מקורם. סרטן ריאה גרורתי ניתן לגילוי בצילום רנטגן, סריקת CT, CAT או סריקת MRI.

סרטן ריאה גרורתי עשוי לגרום גם לתפליט צדר – הצטברות נוזלים בחלל שבין שני קרומי הצדר העוטפים את הריאות. במקרה כזה, לעיתים ניתן לנקז חלק מהנוזלים ולבדוק האם הם מכילים תאים סרטניים. במידה ונלקחת דגימת תאים מן הריאה, ניתן לקבוע האם הם סרטניים, ואם כן האם מדובר בסרטן ריאה שניוני (גרורתי).תסמיני סרטן ריאה גרורתי

הטיפול בסרטן הריאה הגרורתי

הטיפול בסרטן הריאה הגרורתי תלוי בסוג הסרטן הראשוני – כלומר הגידול המקורי ששלח גרורות לריאה. ניתוח להסרת סרטן ריאה גרורתי הינו אפשרות עבור חלק קטן מן החולים, במידה וניתן להשתלט גם על הגידול הראשוני ואם אין סימן כלשהו להתפשטותו לאזורים אחרים בגוף. בנוסף, ביצוע הניתוח מותנה בכך שהגרורה מצויה רק בחלק אחד של הריאות שקל להגיע אליו, ואינו מחובר לכלי דם או לעצבים חשובים.

לעיתים ניתנים כימותרפיה או טיפול הורמונלי כדי להקטין את גודל הגרורות בריאה ולשלוט בהן. טיפול בקרינה לזמן קצר יכול להקל על חלק מהתסמינים של המחלה, כמו כאב, קוצר נשימה או שיעול המלווה בדם. אם הגידול יוצר חסימה בכלי הנשימה או בנתיב אוויר ניתן לצרוב את הגידול באמצעות לייזר כדי להסירו מנתיב האוויר, ולהקל על חלק מהתסמינים. יחד עם זאת, הטיפול בצריבה אינו הורס לחלוטין את הגידול. אם הגידול גורם ללחץ על מבנים הקרובים לקנה הנשימה ניתן להשתמש במכשיר הנקרא "תומך" אותו ניתן להכניס באופן קבוע לכלי הנשימה כדי להשאירם פתוחים.


–מידע נוסף בנושא–

סרטן הריאות הוא אחד הסוגים השכיחים ביותר של המחלה, ולמרבה הצער – גם אחד הקטלניים שבהם. את הסרטן נהוג לחלק לשני סוגים עיקריים: סרטן ריאה מסוג תאים קטנים (SCLC) וסרטן מסוג תאים שאינם קטנים (NSCLC), שנחלק בעצמו לשלושה סוגים עיקריים. לצד זה, ישנם סוגים נדירים הרבה יותר של סרטן ריאות, דוגמת מזותליומה או קרצינואיד.

האויב העיקרי של הריאה: עישון

סרטן ריאות מתפתח לאחר חשיפה ממושכת לקרצינוגנים, שמהווים חלק מעשן הסיגריות, ומכאן שעישון (הן אקטיבי והן פאסיבי) מגדיל בצורה ניכרת את הסיכון לחלות בסרטן. הסרטן עלול להתפתח גם עקב גורמים תורשתיים, חשיפה מוגבלת לאסבסט או לגז ראדון, חולשה במערכת החיסונית או אפילו טיפולים קודמים בסרטן מסוגים אחרים. יש אנשים שחולים בסרטן ריאות אף על פי שאינם עונים על תנאים אלה, אם כי מקרים אלה נחשבים לנדירים מאד.הגורמים לסרטן הריאה

התסמינים העיקריים של סרטן ריאות

לסרטן ריאות מספר סימפטומים אשר חשוב לשים לב אליהם: גילוי מוקדם של המחלה עשוי להציל חיים. התסמינים המרכזיים של המחלה הם שיעולים כרוניים, דלקות בבית החזה שאינן מגיבות לטיפולים תרופתיים, מצבים של קוצר נשימה, הפרשת ליחה דמית, כאבים בחזה או בכתף, קשיים בנשימה או בבליעה, עייפות כרונית, איבוד תיאבון, ירידה במשקל ועוד. הבעיה העיקרית היא שתסמינים אלה מאפיינים גם אינספור מצבים רפואיים אחרים, מה שמקשה על אבחון המחלה, בטח ובטח בשלביה הראשונים.

אבחון סרטן הריאה

כאשר חשים בתסמינים שתוארו מעלה למשך פרק זמן של שלושה שבועות ומעלה, חשוב להגיע לבדיקה אצל רופא המשפחה. האחרון יערוך בדיקה גופנית ויורה על בדיקות מקיפות יותר, כמו צילומי רנטגן, בין השאר. ממצאים חשודים או לא תקינים המתגלים בבדיקות אלה יביאו להפניה לרופא מומחה לצורך המשך האבחון. הבדיקות שאמורות לאשש או להפריך את התפתחות הגידול הסרטני כוללות ביופסיה של הריאות, סריקת PET, ברונכוסקופיה, מדיאסטינוסקופיה ובדיקות נוספות בעת הצורך.

אבחון המחלה

האבחון יאפשר לקבוע לא רק האם יש סרטן ריאות, חלילה, אלא גם את הדרגה שלו. האבחנה היא בין ארבע דרגות, המבטאות את רמת הקושי של המחלה. הדרגה הראשונה כוללת גידול (בגודל של חמישה ס"מ ומטה) שנשאר בריאה ולא התפשט לבלוטות הלימפה. דרגה 4, החמורה מכולן, מבטאת גידול שהתפשט לריאתו השנייה של האדם, או לחלופין לאיברים רחוקים יותר בגוף. במצב כזה, הסיכויים לנצח את המחלה קטנים בצורה משמעותית.אבחון סרטן הריאה

דרגת המחלה תגדיר גם את הטיפולים האפשריים בה, כאשר הטיפולים הנפוצים הם כירורגיים, תרופתיים או טיפולי הקרנה. שילוב של מספר טיפולים נפוץ בהחלט.